Choose a healthy lifestyle!

“…..Een beetje van dit en een beetje van dat, een beetje van zus en een beetje zo……” Een beetje 40 plusser herkent deze woorden misschien wel uit een hitje dat de Nederlandse groep Vulcano ooit had in 1983. Ben je van ver na dit jaartal, blijf dan ook even doorlezen want de woorden zijn actueler dan ooit. Het refrein ging zo verder: “…en een beetje van hier, en een beetje van daar, dan is het wel weer piekfijn voor elkaar.” Het liedje werd zelfs tweede op het Eurovisie Songfestival, qua inhoud hadden de woorden toen al niet zo heel veel diepgang………..

En toch haal ik die woorden hier even aan, want het zegt zoveel over de mentaliteit die vandaag de dag onder mensen heerst. We nemen van alles tot ons, behouden de lekkerste ingredienten en brouwen daar uiteindelijk een soepje naar onze eigen smaak van.

Waar komt het vandaan?

Vaak wordt er niet gecheckt wat de bron van bepaalde zaken is. We nemen snel die zo wijs klinkende oneliner van het internet over en delen hem met een mooi plaatje op Facebook. Zo stond er laatst een citaat van Eckhart Tolle op een pagina die een grote groep christen vrouwen als volgers heeft. Wie even verder zoekt, ontdekt al snel dat deze meneer een bekende New Age goeroe is met een aantal boeken op zijn naam die ons verlichting moeten brengen door ons bewust te worden van ons goddelijke zelf. Om het spiritueel te laten klinken citeert hij zelfs uitspraken van Jezus echter zet hij Jezus als verlosser buiten spel(althans dat probeert hij te bewerken, ware het mogelijk)…..immers volgens hem zijn we onze eigen verlosser.

Onderzoek

Een argument dat ik vaak hoor is dan, ja maar je moet toch alle dingen onderzoeken en het goede behouden?Dat is een bekende tekst uit de Bijbel.(1 Thess. 5: 21) Ik denk zo aan mijn dochter toen ze nog klein was. Zou ik voor de keukenkast zijn gaan staan en zeggen: Meid, proef alle dingen in deze kast en ontdek zelf wat goed voor je is?”Nee zeg, stel je voor dat er een fles Glorix staat…..of ze had een heel pak suiker opgegeten(en ik denk dat ze een eind was gekomen met haar grote liefde voor zoet…) Er zijn gewoon dingen waar je vandaan moet blijven. Je moet niet alles proeven, maar leren BEproeven! Wanneer iemand dan toch de Bijbel hier citeert, zou hij eens een vers verder moeten lezen dan het bovenstaande. Daar staat : “……en vermijd alle soort van kwaad.” M.a.w., onthoud je er van.

Neem je standpunt in!

Juist in een tijd als deze mogen we standpunten innemen. Keuzes om ergens niet in mee te gaan of aan mee te doen. Pas op voor redeneringen die aannemelijk lijken, maar feitelijk niet kloppen. Om je niet te laten misleiden moet je dus goed op de hoogte zijn van de feiten! Paulus schrijft in zijn brief aan de Kolossenzen(2:9): “Wees op je hoede en laat je niet meeslepen door holle en misleidende theorieen die op menselijke tradities zijn gebaseerd en zich richten op de machten van de wereld en niet op Christus. “ Wanneer Jezus in jouw leven centraal mag staan, bepaalt dat als het goed is ook je keuzes en standpunten. Laatst hoorde ik een christen zeggen; ik weet dat dit boek vanuit de New Age is geschreven, maar als volwassene in het geloof kan ik onderscheiden wat ik er uit moet halen.” Persoonlijk geloof ik dit: als volwassen gelovige weet je dat je geroepen bent om misleiding te ontmaskeren, niet om er aan deel te nemen(Ef. 5:11). Kenmerkend aan misleiding is dat dat wat je eigenlijk niet wilt toch bij je binnenkomt door mee te liften met of zich te verpakken in ideeën die op zich mooi en aantrekkelijk voor je zijn. Maar uit een bittere bron haal je geen zoet water

De ware Toetssteen.

Het innemen van standpunten wordt al snel als veroordelend gezien. Dit is zeker niet altijd terecht en vaak zelfs een manier om de ander de mond te snoeren wanneer je voelt dat er iets wordt geraakt. Wat ik hier met mijn woorden wil doen is je aanmoedigen zaken wel degelijk op gezonde wijze te beoordelen. Omdat jij het waard bent en boven alles omdat Hij het waard is. De begeerte naar wijsheid is een goed verlangen. Maar bij wie ga jij te rade?Weet dat er een geweldige Bron is die Jezus heet.

Dit delen:
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter