Dag 4: Stuc over de gaten

Er wordt tijdens deze verbouwing wat af gefreest en ja, sommige momenten zit je wel eens even stuc. Maar niet voor lang gelukkig, we hebben geboft met 2 altijd  vriendelijke monteurs die voor elk probleem dat zich voordoet een oplossing weten. En, niet geheel onbelangrijk: bereid zijn die oplossing ook uit te voeren!

Misschien heb je dat ook wel eens gehad, dat je het even moeilijk had of ergens tegenaan liep. Op het moment dat je dat deelt zijn daar al die goede adviezen wat je zou moeten doen of laten. Heel fijn, maar vaak wil je gewoon even iemand die echt luistert.

Desnoods bereid is praktisch hulp te bieden. Toen ik voor de tweede keer met longontsteking op bed lag tijdens een burn out was ik blij met die vriendin die niet alleen zei dat ik de was maar even de was moest laten nu. Nee, ze kwam de was ophalen en deed hem voor me. Hoe gaaf (en liefdevol) is dat!

Het gebeurt vaak dat mooie woorden als een “lapmiddel” worden gebruikt en ze kunnen tijdelijk het leed heus wel wat verzachten. Maar dan ben je er nog niet, er moet vaak ook wat gebeuren en daar wordt soms te snel  ” overheen gepraat.” 

Deze dag was de stukadoor bij ons om alle gaten en scheuren in de muur te vullen en egaliseren.  En ja, natuurlijk zag de onderwijzeres in mij er weer een les in…..Niet alleen mooie woorden van mensen worden soms als een soort stuc over iemands pijn heen gesmeerd. Het is helaas ook hoe er met het woord van God omgegaan wordt. Ik haast me om te zeggen dat het uitspreken van Zijn woord, dat levend en krachtig is, absoluut verandering brengt wanneer je het uitspreekt.  Ook als de situatie niet verandert, gebeurt er iets binnen in je en gaat geloof groeien door het horen van dat Woord. Maar waar ik op doel is dat er van binnen uit ook de bereidheid moet zijn iets aan de oorzaak van het probleem te doen. Het is vaak een zaak van het hart dat veranderen moet.  En van mensen die om je heen staan heb je niet alleen hun woorden nodig maar ook hun vriendschap, hun hart voor jou.

Soms zitten er zoveel ” gaten in jouw muur”  dat alleen dicht stuken met woorden geen oplossing is. Oude patronen, hoe je gewend was op dingen te reageren(denk aan die oude stopcontacten die opeens helemaal niet meer op hun plek zitten in de nieuwe situatie), dingen waarmee je af moet rekenen kunnen flinke beschadigingen zijn geworden. Dan mag je steen voor steen die oude muur weghalen en weer opbouwen. Ineens de hele boel afbreken is geen goede optie, want die muur is al die tijd je bescherming geweest.

Ziehier het resultaat van de stukadoor bij ons thuis. Het grijs wordt tijdens het drogen wit. Deed me even denken aan de  tekst in de Bijbel waar Jezus het over ” witgepleisterde graven” heeft in Mattheus 23.  De Farizeeën uit die tijd werden er fors op aangesproken dat ze van buiten wel rechtvaardig leken door allerlei uiterlijk en religieus vertoon, maar van binnen lang zo fraai niet waren. Ze dachten dat ze door hun vrome woorden en zich aan de buitenkant aan de wet te houden, wel behouden zouden zijn. Jezus laat zien dat Hij dwars door die buitenkant heen prikt en ziet wat zich onder die sierpleister bevindt.  Is dat beangstigend? Nee, als ons hart Hem toebehoort hoeven we niet bang te zijn voor veroordeling. Wat mooi dat het juist niet van onze staat van perfectie afhangt maar van Zijn genade. Die is er voor wie in Hem gelooft. Deze schriftgeleerden werden niet zozeer aangesproken op hun onvolmaaktheden, maar eerder op het feit dat ze pretendeerden volmaakt te zijn.


De weg naar herstel gaat niet via vroom gepraat of overgeestelijk gedrag. Een laagje stuc waar misschien wel een nieuw fundament nodig is, gaat niet genoeg zijn. Maar je staat er niet alleen voor! Jezus wil in alles jouw fundament zijn en Degene die met jou is in dit hele proces.  En beter dan sierpleister, is er genezing door Zijn bloed dat ook nog eens witter wast dan sneeuw.


P.S: Wat sowieso geen goed plan is, is een leiding met lekkende koppeling in te gieten in de egaline. Maar met onze heaven sent monteurs (echt!) werd ook dit probleem weer opgelost. Geheel in stijl van dit blog door het buitenste laagje te verwijderen.

Dit delen:
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter

2 antwoorden op “Dag 4: Stuc over de gaten”

  1. Good preaching

  2. Mooi zoals je de verbouw van de keuken gebruikt voor woorden van geloof.

    ( je boft wel met de monteurs die problemen oplossen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *