DIEPER WATER….(waarom wat je altijd deed, niet meer lijkt te werken.)

Na een periode van thuisonderwijs mag ik 11 mei weer op school les gaan geven.  Leuk en spannend tegelijk, want lang niet alles ligt vast en veel is nog onduidelijk.  Ondertussen heb ik wél veel geleerd over online lessen maken. Waar ik eerder altijd wegdook zodra iemand een foto wilde maken, ging ik nu ‘los’ bij het maken van video’s (tot hilariteit van mijn kinderen die blijkbaar stiekem meeluisterden achter de deur.)  Ook heeft deze periode me, en ik denk met mij vele anderen, meer inzicht gegeven in waar prioriteiten liggen. De crisis waar we mee te maken hebben, daagt ons uit om creatief te zijn en dingen anders op te lossen.  We leren omgaan met veranderingen en krijgen nieuwe inzichten.  Maar welke weg slaan we in als de rust straks weer een beetje terugkeert?

‘Terug bij af,” dat kan niet meer, krijgen we te horen. Maar wat gaat voor  jou en mij dan dat zogenaamde  “nieuwe normaal”  zijn?

Petrus was iemand die na-wat ik zou noemen de grootste crisis in zijn leven, terug ging naar het oude toen alles weer een beetje rustig was geworden. Veertien dagen na Pasen, het gescheurde voorhangsel misschien weer hersteld….en Petrus is  weer ‘normaal’ gaan doen wat hij eerder altijd deed. Andere discipelen zijn hem hierin gevolgd: ze zijn hun oude beroep weer gaan oppakken en gaan vissen.  Het wil alleen niet zo lukken om die draad weer op te pakken: de hele nacht vangen ze niets.

Joh. 21: 4-7 “ En toen het al ochtend geworden was, stond Jezus aan de oever, maar de discipelen wisten niet dat het Jezus was. Jezus dan zei tegen hen: “Kinderen, hebt u niet iets voor bij het eten?”  Zij antwoordden Hem: “ Nee.” En Hij zei tegen hen: “ Werp het net uit aan de rechterkant van het schip en u zult vinden. “ Dus wierpen zij het uit en zij konden het niet meer trekken vanwege de grote hoeveelheid vissen. De discipel die Jezus liefhad, zei tegen Petrus: “ Het is de Heere!” Toen Simon Petrus dan hoorde dat het de Heere was, sloeg hij het bovenkleed om, want hij was ongekleed, en wierp zich in de zee…..”

 Wanneer je met lege handen staat, alles hebt geprobeerd, niets in het leven zeker blijkt te zijn, wil Jezus jou misschien net als de discipelen zeggen:  Gooi het over een andere boeg.  Als het leven nú iets anders van je vraagt dan je altijd hebt gedaan of gedacht. Wanneer het allemaal anders uitpakt dan je van tevoren had uitgestippeld. Merk je dan op dat de God die zegt : “ Zie, ik maak alle dingen nieuw,” ook in jouw leven iets nieuws wil doen en dat misschien wel daarom het oude niet meer werkt zoals eerst?

Onlangs hoorde ik iemand uitleggen dat de discipelen werd gevraagd het net uit te gooien aan de kant van het roer.  Dat leek niet logisch, grote kans dat de netten onder water verstrikt zouden raken.  Ik denk dat dit het grote verschil is voor ons tussen Jezus aan het roer laten in ons leven of onafhankelijk onze eigen koers te bepalen en onze eigen wijsheid leidend laten zijn: dat je niet op eigen inzichten leunt, hoe verstandig ze ook lijken….maar Hem altijd vertrouwt op Zijn Woord.

Prachtig om te zien hoe Petrus, die die andere keer in het water zonk toen hij er over liep en begon te twijfelen, hier  nu vol vertrouwen een sprong in het diepe maakt!

Ook voor de gemeente van Jezus Christus is dit de tijd om niet langzaam weer terug naar het oude te gaan, maar het over een andere boeg te gooien. De tijd van “netten vól met vis” binnenhalen. Vissen, die staan voor een grote oogst van mensen die toegevoegd gaan worden aan Zijn gemeente, Zijn koninkrijk.  Niet onze eigen kleine koninkrijkjes. Gaan we als maatregelen straks weer versoepelen, iedere zondag proberen ons programma in de kerk weer als vanouds te laten draaien? Of geven we gehoor aan de uitdaging het over een andere boeg te gooien en in vertrouwen een sprong in het diepe te wagen? Niet langer alleen  boodschappen te hálen in ons kerkgebouw maar juist ook bréngers van goed nieuws te zijn en zo gehoor te geven aan de  grote opdracht van Jezus, “ ga heen en maak discipelen” (Matth 28:19) ? Net als bij de leerlingen van Jezus duurt het bij ons soms even voor we midden in de omstandigheden Hem herkennen.

En jij? Durf jij te kiezen om Hem te volgen als Hij je vraagt naar dieper water te gaan waar je niet eerder bent geweest?. Gooi het over een andere boeg. Al zegt je verstand dat je het beter weet. Dat je het jaren zo hebt gedaan. Je gevoel roept misschien dat het niks gaat worden zo, maar heb geloof in het wonder als Hij spreekt en vertrouw op Zijn liefdevolle nabijheid.

Dit delen:
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *