Genade: het bittere wordt zoet…

Vandaag was zo’n dag dat ik even werd overweldigd door alle verwachtingen waar ik niet aan kon voldoen. Er kwam wel heel veel tegelijk…..en ik voelde me behoorlijk tekort schieten.

Mijn gedachten gaan even terug naar eerder deze week, toen ik in alle rust op de bank zat met mijn dochter.

Rust die was teruggekeerd na een eerdere discussie over een bord eten waar nog aardig wat op lag toen ze vastberaden verklaarde dat ze vol zat en klaar was met eten.

We zullen niet de eerste en niet de laatste ouders zijn die ook met een verklaring kwamen, namelijk deze: ” Als je nu je bord niet leeg eet krijg je straks ook geen lekkers.”
De heer des huizes ging na het eten nog even weg voor wat boodschappen en kwam terug met een paar overheerlijke Tom Poucen. Niet heel strategisch na de eerdere discussie, maar iets zegt mij dat er meer gezinnen zijn waarin de vader in een spontane bui de eerder overeengekomen consequente strategie even kwijt is..

En wat hebben we dat soort vaders soms nodig om in te zien dat we een eigen idee even los moeten laten omdat consequent zijn super belangrijk is, maar er momenten zijn dat andere zaken nog belangrijker zijn. Dit was zo’n moment: dochter lief kreeg toch een gebakje. Waren we ons ouderlijk gezag aan het ondermijnen door eerder gemaakte afspraken te “vergeten?” Wellicht zijn er wel een paar pedagogen die hier iets over te zeggen hebben, ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat er iets bijzonders gebeurde.

Ik vroeg mijn dochter of ze weet wat genade is. Daar kon ze niet echt antwoord op geven. Naast de eerder genoemde pedagogen hadden hier de theologen vast ook wat te melden. Maar gelukkig zaten die niet allemaal bij ons op de bank. Dit was een gouden momentje dat we zelf als gezin met elkaar mochten delen. ” Genade is, dat je iets toch krijgt terwijl je het eigenlijk niet hebt verdiend(een lekker gebakje terwijl je je bord niet leeg at.)” Naar aanleiding hiervan kon ik vertellen hoe Jezus de straf,het gevolg van onze verkeerde keuzes voor ons heeft gedragen. Adam en Eva konden door hun keuze niet in het Paradijs met God blijven, maar door wat Jezus voor ons deed kunnen wij wel eeuwig met God in Zijn paradijs leven als we in Hem geloven. Ik weet het, de theoloog had dit hele verhaal grondiger uitgelegd. Mijn favoriete uitspraak van Einstein is: if you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough. Het godsbeeld dat Einstein had deel ik niet met hem, maar hierover kunnen we het eens zijn. Onze jongedame begon te pakken wat er met genade wordt bedoeld.
En wat een genade dat God daarnaast ook barmhartig is: dat is wanneer je niet de consequentie krijgt die je hebt verdiend(gevolg van niet goed je bord leeg eten=geen lekkers meer vanavond). Onze houding is vaak dat we opeisen waar we recht op menen te hebben…..maar goed dat we niet altijd krijgen wat we verdiend hebben en dat Jezus onze straf droeg!

Van knoeiboel naar heerlijkheid

Ik ben nou eenmaal iemand die graag spreekt en schrijft, de eerste drijft mijn kinderen(en sommige volwassenen) ongetwijfeld wel eens tot wanhoop maar hier hadden we toch een heel mooi gesprek. En weer helemaal op dreef ging ik verder:
“Het tegenovergestelde van genade is dit: Dat jij dit heerlijke gebakje voor je neus hebt en ik jou de onmogelijke opdracht geef dit zonder geknoei en alleen met je vork op te eten. Doe je het niet goed, dan word ik boos op je en krijg je straf.” Want is dat niet wat de wet uit het Oude Testament voor ons is, iets waar we ons onmogelijk aan konden houden zonder de mist in te gaan? Hoe hard we ook ons best doen, we maken er soms een knoeiboel van. Voldoen niet aan de verwachtingen van anderen en onszelf. De wet veroordeelt ons, maar genade geeft ons een nieuwe kans vanuit de liefdesrelatie met onze Heer. En Hij houdt nog meer van ons dan wij van onze kinderen, al kun je je dat misschien bijna niet voorstellen.

Het was mooi om te zien hoe onze jongste zichtbaar begreep wat ik probeerde uit te leggen. En misschien moest ik ook maar eens wat meer gaan pakken wat die genade inhoudt op de momenten dat ik me zo voel tekort schieten dat ik ontmoedigd raak.

Het leven met Jezus gaat natuurlijk niet over gebakjes en zoete koekjes……maar wel over een God die het bittere in ons leven zoet wil maken. Terwijl ik dit schrijf borrelt er al weer nieuwe inspiratie op. Niet over onze dochter, maar over een moeder in Israel. Dus:
-Wordt vervolgd…..-

“De zonde mag niet langer over u heersen, want u staat niet onder de wet, maar leeft onder de genade.”
Romeinen 6:14 | NBV |

Dit delen:
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *