Laat jij jezelf zien?

Van de week las ik een kort artikel* op de Facebook pagina van Sestra dat mij echt inspireerde! In dit artikel vertelde een vrouw hoe er uit de bedrijfswagen van haar man voor 6000 euro aan gereedschap was gestolen. Hij zou hierdoor zijn werk niet meer kunnen doen. Hij had hier net flink in geïnvesteerd, geld voor vervanging was er niet. Natuurlijk was dit niet wat mij bemoedigde, maar het verhaal gaat verder. Er kwamen daarna boven verwachting van verschillende kanten giften waardoor het gehele bedrag dat deze mensen was afgenomen vergoed werd. De man z’n werk kon voortzetten. Gaaf!
Alleen…

………Enige tijd later werd opnieuw het slot van zijn wagen opengebroken.Dit keer waren er voor 1000 euro spullen ontvreemd. Het werd gênant om voor de 2e keer hun omgeving op de hoogte te stellen van wat was gebeurd. Hoe kan zoiets je nou twee keer achter elkaar gebeuren?

De slotenmaker komt langs

Ik moest bij het lezen hiervan even denken aan ons slotenmaker avontuur een tijdje terug. De voordeur ging niet meer open dus er moest vlot gehandeld worden. Na enige tijd arriveerde er een witte bestelauto. Bij het googelen naar een erkend slotenmaker las ik allerlei artikelen over malafide praktijken van mensen binnen deze beroepsgroep. Het was dus niet heel helpend dat er geen bedrijfsnaam of iets dergelijks te zien was.
Toen ik de meneer in kwestie hier naar vroeg, wist hij te vertellen dat dit bewust wordt gedaan. Het moet volgens hem naar buiten toe niet zichtbaar zijn dat je een slotenmaker bent. Dan weten dieven namelijk dat je duur gereedschap in je wagen hebt en loop je grote kans dat je wagen wordt opengebroken. Ik had nog steeds mijn twijfels bij dit antwoord omdat ik genoeg busjes met reclame zie maar hij had wel een punt.

Onzichtbaar
Hier aan terugdenken gaf me een stukje inzicht in hoe dit soms in ons leven werkt. Wij maken onszelf soms ook “onzichtbaar.” Misschien uit angst voor wat er kan gebeuren als we ons onderscheiden en herkenbaar in beeld zijn. Onze vijand kon wel eens door krijgen dat er wat te halen valt als zichtbaar wordt waar we voor staan. Zelf herken ik hierin de paar keer dat ik mijn “hoofd boven het maaiveld uitstak” en bepaalde mensen -uit afgunst bleek later- wat ik deed negeerden of het niets voorstelde…..maar vervolgens wel iets voor zichzelf begonnen met die ideeën van mij… Je kunt jezelf dan gaan voornemen de volgende keer voorzichtiger te zijn. Maar tegelijk is die terughoudendheid jezelf echt te geven soms een gemiste kans.

Voor wie denkt:, “Die man uit het eerste verhaal werd tot twee keer toe bestolen. Had hij na de eerste keer niet voorzichtiger moeten zijn?” : er was wel degelijk geïnvesteerd in nieuw hang-en sluitwerk… Wat mooi is, ook na de tweede keer kreeg hij terug wat hem was afgenomen. Sterker nog, de politie bood hem een parkeerplek aan bij een bewakingscamera van hen. Dat is nou wat God doet als we ons door vertrouwen en door Zijn Geest laten leiden. Hij vergoedt, Hij voorziet en Hij geeft ons een Schuilplaats in situaties waar we worden aangevallen of zelfs van ons geroofd wordt. We krijgen het niet altijd terug op de manier die we ons hadden voorgesteld. Soms heeft iemand ons iets aangedaan en verwachten we dat die persoon schuld bekent of vergeving vraagt. Ons dingen terug geeft. Dat gebeurt niet altijd. Maar God zelf wil jou herstel geven. Wat Hij zeker niet wil is dat je jezelf onherkenbaar maakt. Niet meer laat zien waar je voor staat. Niet naar buiten draagt wat je in je hebt en wat bedoeld is vrucht te dragen.

Risico
Mijn witte-wagen-slotenmaker heeft het slot redelijk gerepareerd. Voor wellicht een iets minder redelijke prijs…..ik weet het niet zeker, wist niet wat ik aan hem had. Vanwege dit gebrek aan vertrouwen zal ik hem een volgende keer niet snel weer vragen.
Ja, als je laat zien wie je bent loop je een risico. De dief, de tegenstander krijgt door dat er iets te halen valt bij jou. Maar ook degenen voor wie het bedoeld is zullen kunnen ontvangen door jou heen en je weten te vinden. Laat angst niet je raadgever zijn maar God die voorziet, Die vergoed en Die een schuilplaats biedt.

Matth. 5: 15, ” Jullie zijn het licht der wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen blijven. Men steekt ook geen lamp aan om hem vervolgens onder de korenmaat weg te zetten, nee, men zet hem op een standaard, zodat hij licht geeft voor ieder die in huis is.”

Zijn er gebieden waarin jij terughoudend bent vanwege eerdere ervaringen?

*https://sestra.nl/god-zorgt-voor-ons/

Dit delen:
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *