Van puin naar pracht – dag 1: Het Plan.

 
Op zich kon hij qua uiterlijk nog wel, onze oude keuken. Ondanks zijn leeftijd van ongeveer dertig jaar zat alles op z’n plek en qua kleur had het erger gekund. Soms zie ik op Funda de prachtigste huizen met een keuken waarvan ik vermoed dat dat de reden is dat ze hun huis te koop zetten. Geen zin in de toestanden van een verbouwing waarschijnlijk. Dan maar meteen een hele verhuizing…..

Na de afgelopen maanden begin ik er iets van te begrijpen. Nooit geweten dat er zoveel verschillende soorten wit zijn. En dan nog de variaties in al dan geen glans. En als je al weet wat voor kleur aanrechtblad je wilt kun je nog kiezen uit composiet, keramiek, dekton, beton, graniet, laminaat….enz. enz. enz.
Gelukkig beperkte ons budget de keuze enigszins. Maar we waren er nog lang niet. Traditionele oven, stoomoven, combi oven, zichzelf reinigend door pyrolyse of zelf wat water erbij doen…..”En wat dacht u van een ” hide & slide” deur die onder de oven verdwijnt bij het open doen. ” Wat ik vooral dacht? Dat ik heel, heel blij was dat we vooraf al een en ander bedacht en uitgezocht hadden (stiekem vooral ik omdat mijn geliefde het ook een gedoe vond).  
Passen en meten
Ziehier de oude keuken en(een deel van)de troep die ik vandaag uit de kasten haalde.
Want uiteindelijk heeft het nog heel wat voeten in de aarde voordat het allemaal een beetje past en klopt.  Gelukkig hoefden we het niet allemaal zelf te gaan inmeten tot op de millimeter. Fijn als anderen je een stukje zorg uit handen nemen. Maar dan nog spreekt de vloerenboer na weken een berichtje in dat hij gebeld was voor de planning. Maar dat we nog helemaal geen vloer hadden besteld….(we hadden na meerdere keren langs te zijn geweest wel degelijk allang besteld)Bleken ze zelf een formulier kwijt te zijn.  Keep calm and move on……..
Een goed plan vooraf hebben dus en  in de vrede blijven als het even anders loopt.  Dat laatste kan wel eens een opgave zijn. De stress kan hoog oplopen als je door een tegen zittende situatie het gevoel hebt dat de situatie uit de hand loopt. Tot nu toe valt het hier verder gelukkig mee. Ook het leegruimen van de keuken en het creëren van ruimte voor de levering loopt volgens plan. Wel wat langzamer dan gedacht, er komt altijd meer tevoorschijn uit die kasten dan dat je wist dat je had.
Niet opgeven maar doorgaan
Goed plan: dressoirkastjes leegmaken om straks wat keukenspulletjes in te doen. Speelgoed in doos op de studeerkamer en oude troep weg doen. Ziehier de verhouding oude troep/nog bruikbaar,,,,
Het zette me even aan het denken. Hoe zou dat voor God geweest zijn? Met het volmaakte plan van Hem voor deze wereld liep het toch anders. En dan denk ik, het moet Hem verdriet doen dat er ook vandaag nog steeds soms zo’n puinhoop van wordt gemaakt door ons mensen. Wat ben ik blij dat dat voor Hem geen reden is geweest het op te geven. Het bij woedende toorn te laten dat de zaken niet volgens plan gaan zoals wij dat wellicht in onze stress zouden doen. Nee, Hij zorgde voor een reddingsplan om te midden van de puinhoop herstel te brengen.
Het nieuwe begin dat hierdoor met Hem mogelijk is, is natuurlijk niet te vergelijken met een nieuwe keuken….Maar wat een zegen te weten dat dit  dezelfde God is die mij Zijn vrede wil geven ook in de soms hele praktische situaties zoals een keukenverbouwing…..Daar vertrouw ik op. Dat die Vredevorst in mij de rust en creativiteit geeft om met onverwachte situaties om te gaan. Ook in het “leven na de verbouwing!”
“Moge hij geven wat uw hart verlangt,
en al uw plannen doen slagen.”

Dit delen:
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter

2 antwoorden op “Van puin naar pracht – dag 1: Het Plan.”

  1. Mooie vergelijking, de puinhoop bij jou en de puinhoop die mensen van de schepping hebben gemaakt.
    Aan alle twee moet gewerkt worden dan komt het uiteindelijk bij beide goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *