Zo word je mooi oud!

Onlangs stonden onze olijfboompjes in bloei-en hoe! Dat was genieten van de vele gele bloemetjes, maar ook van de hommels die af en aan vlogen. Leven in de brouwerij! Maar na verloop van tijd begonnen die bloemen  uit te vallen, jammer! Een periode van relatieve rust volgde in onze achtertuin. Is dat ook niet de boodschap die de wereld ons meegeeft-dat na de bloei van je leven de ‘sjeu’ er een beetje af is? En heel eerlijk: als ik een foto van mezelf zie van tien jaar geleden met een weelderige haardos , actief in een al even bloeiende bediening is het voor mij soms ook een beetje slikken, die overgang van seizoenen in je leven. Maar terwijl ik de gele bloemetjes in onze tuin van de grond aan het vegen was, kreeg ik een geweldig bemoedigende gedachte. Vergeet de smeersels en de pogingen er toe te doen-dit is dé manier om mooi oud te worden!

Want er is leven na de bloei. Meer dan dat, deze olijfboom bijvoorbeeld draagt vrucht na de bloei. Er is een prachtig gedeelte in de Bijbel dat beschrijft hoe jij en ik juist na de bloeiperiode blijvend vrucht kunnen dragen.

Psalm 92:13-16 “De rechtvaardige zal groeien als een palmboom, opschieten als een ceder van de Libanon; geplant in het huis des Heren groeien zij in de voorhoven van onze God; zij zullen in de ouderdom nog vrucht dragen, fris en groen zullen zij zijn; om te verkondigen, dat de Here waarachtig is, mijn rots, in wie geen onrecht is.” (NBG)

Is de vrucht die ons leven voortbrengt niet veel waardevoller dan een tijdelijk seizoen? Wij leven vandaag de dag in een cultuur die gefocust is op tijdelijke schoonheid, iets waar je zeker van kunt en mag genieten. Maar wanneer je moet loslaten wat is geweest, mag je dit weten: Het is nog zeker niet het einde van jouw avontuur met God! Laten we eens beter naar de tekst in Psalm 92 kijken.

Rechtvaardig

” De rechtvaardige zal groeien als een palmboom….” Wie is die rechtvaardige? Dat zijn jij en ik, wanneer we geloven in het offer van Jezus aan het kruis, Zijn opstanding uit de dood, en Hem aannemen als Heer. Dan leven we niet meer onder de gevolgen van onze fouten en tekortkomingen die ons als een aanklacht boven het hoofd hangen. Dan ontvangen we vergeving, zijn we door Hem gerechtvaardigd en ontvangen we eeuwig leven. De eerste en belangrijkste sleutel om ” mooi oud te worden!”

De palmboom in Zijn verblijfplaats

In het huis van de Heer waren afbeeldingen van ceders, palmen en allerlei bloeiende bomen in het tapijt en snijwerk. Ook had Salomo rondom de muren van het heilige der heiligen palmbomen laten planten. Ze vertoonden een beeld van de volheid van het leven in de nabijheid van de Heer.  Dit is de tweede sleutel van mooi oud worden: dat je in je leven in Gods nabijheid blijft.  Dat is waar Zijn ‘huis’ (Hebr. ‘bayith’) in vers 13 voor staat: Zijn verblijfplaats, Zijn binnenste.

Voor het woord ‘palmboom’  staat er in het Hebreeuws ‘tamar,’ wat onder andere betekent: rechtop staan. Zie maar eens rechtop te blijven staan als de stormen van het leven je op je grondvesten doen schudden. Van de week zag ik een sterke boom die door de erosie van water en wind heel wat te verduren heeft gehad:

“Niet u draagt de wortel, maar de wortel draagt u.” (Rom. 11:18) 

Fundament

En dit bepaalde me bij de derde sleutel: laat de Heer je fundament zijn dwars door alles heen.  De boom op de foto is volgens mij een eik op leeftijd. De wind en het water van de Dinkel hebben zo hun sporen nagelaten. Het zand spoelt weg. Ik vond het prachtig om te zien hoe de sterke wortels toch in staat zijn die enorme boom te dragen. Maar als je leven is gebouwd op ‘los zand’ wordt dit een keer onhoudbaar. Zie je het belang van een Rots om op te bouwen?  Bij God kunnen we schuilen, Hij is onze verdediging. De ceder van Libanon kan eeuwen oud worden en is duurzaam doordat hij in die jaren een enorm stevig fundament krijgt. Het is uiteindelijk niet onze eigen sterke wilskracht die ons overeind houdt, en er zijn van die momenten dat je je bepaald niet op jouw diepgeworteld geloof kunt beroemen. Of ben ik nou te eerlijk?

Groeien

Wanneer we zwak zijn, moet onze focus ook niet op onze eigen zwakheid liggen. Wat niet betekent dat je het verdriet dat je er soms om hebt, niet mag tonen . Maar net als de palm, die dwars door alle seizoenen heen standvastig groeit mogen we in alles gericht blijven naar boven. Palmbomen groeien niet doordat ze nooit weerstand krijgen. Ze rijzen omhoog ondanks dat er een groot gewicht op ze wordt gelegd. Sterker nog: weerstand zorgt er juist voor dat ze harder groeien. Wat vind ik Corry ten Boom daar een bijzonder voorbeeld van!

In Jesaja 61 staat dat we een “planting des Heren, tot Zijn verheerlijking” zijn. Dat is de vierde sleutel: getuig in en door jouw leven van Zijn goedheid (Ps. 92:16). Met ons leven, onze woorden en daden, mogen we God de eer geven.   Ik las laatst de uitspraak ” elke gelovige op leeftijd is een aanbevelingsbrief.” En dat geloof ik ook. Niet omdat iedereen onder de indruk moet zijn van jouw perfecte (geloofs)leven.  Maar omdat we instrument zijn waar God Zijn grootheid doorheen kan laten zien.  De ceder van Libanon is een symbool van koninklijke macht. Jij mag die ceder zijn!

..En zo groeien we in fases hoger en hoger naar de ” volheid van Christus.”  Steeds sterker in Hem, wordt onze geestelijke kracht vernieuwd door Hem. We groeien in genade, geloof, hoop, liefde, nederigheid, onderwerping aan Gods wil, kennis van Jezus en standvastigheid.  We mogen onze takken wijd verspreiden om verfrissende schaduw te bieden aan anderen. Dan hoeven we niet langer te streven om ” iemand te zijn.” We zijn dan wie Hij ons bestemd heeft te zijn. Relaxed idee!

Vrucht dragen

…En dan zijn er nog die heerlijke vruchten.  In vers 14 staat het woord  “vet,” (Hebr. ‘dashen’) wat in de grondtekst krachtig en vol sap betekent. Bloesem is mooi om naar te kijken. Vruchten zijn voedsel voor velen en getuigen van het  Leven dat door de boom heen stroomt. Jouw doel op aarde is dat mensen door de vrucht van jouw leven zullen proeven van de geweldige liefde en grootheid van onze Heer. En dat leven zullen ontvangen dat door jou heen stroomt: leven door Jezus.

Spiegel

Tja en dan sta ik soms voor die spiegel en constateer ik mijn eerste grijze haren en steeds meer rimpels….Mijn proclamatie dat ik ” fris en groen zal blijven”  strijkt echt die rimpels niet glad. Wél roept het mij op, daagt het mij uit om vanuit deze vier sleutels anders te kijken naar en om te gaan met ouder worden. En dat doet mij stralen van binnenuit! Een schoonheid, met een waarde, waar geen smeerseltje tegenop kan. Het is mijn verlangen dat we als gemeente van Christus ook zo met ouderen zullen omgaan. En dat jij en ik zullen beseffen dat het niet waar is dat we er alleen toe doen in de bloei van ons leven.

“Maar ik ben als een groene olijfboom in het huis van God. Ik vertrouw op de liefde van God voor eeuwig en altijd. Ik zal U eeuwig loven om wat U heeft gedaan. Ik blijf hopen op Uw naam, die goed is, in de kring van wie U lief zijn.”

Dit delen:
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter

Eén antwoord op “Zo word je mooi oud!”

 1. Want hij zal zijn gelijk een frisse boom
  In vette grond geplant bij ene stroom
  Die op zijn tijd met vruchten is beladen en sierlijk pronkt met onverwelkte bladen
  Hij groeit zelfs op in ramp en tegenspoed
  Het gaat hem wel ‘tgelukt hem wat hij doet.

  Na het lezen van je blog dach ik aan psalm 1 ongeveer 70 jaar geleden op school geleerd. Dat blijt vast in je geheugen.
  Zo mooi hoe je het schrijft, ik was ontroerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *